NTDS/ETDS

ETDS

Het ETDS (Europees Toernooi voor Dansende Studenten) is een stijldanswedstrijd die tweemaal per jaar wordt georganiseerd door een Europese universiteit. Deze wedstrijden duren een heel weekend lang en zijn altijd erg gezellig. Je krijgt de kans om studenten van onze zusjesverenigingen te ontmoeten, maar ook om dansjes te doen met studenten uit andere landen. Zo doen bijvoorbeeld teams uit Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, Engeland en Tsjechië mee aan deze toernooien. Tijdens het weekend strijd je samen met de andere leden van team Groningen om ‘der Tanzmaus’. Deze knuffel is de hoofdprijs en gaat naar het team dat het gehele weekend het beste heeft gepresteerd.

Op vrijdagavond begint het ETDS met een blinddate-moment voor alle dames en heren die vooraf nog geen danspartner hebben gevonden. Geen danspartner? Geen probleem dus!

De zaterdag staat in het teken van ballroom. Bij het ETDS word je na een eerste dansronde in klassen ingedeeld. Hierdoor dans je altijd tegen mensen van je eigen niveau. Deze klassen (Amateurs, Professionals, Masters en soms Champions) worden de ‘Breitensport’ genoemd. Speciaal voor gevorderde wedstrijddansers is er de Open Klasse en heel soms ook de CloseD. Dansers in deze klassen dansen op zaterdag hun wedstrijd in latin. In deze klassen is het verplicht om te blinddaten en dat zorgt altijd voor eerlijke concurrentie en een erg leuke wedstrijd! In de avond vindt het themafeest plaats. Grijp je kans om eens te dansen en feesten met studenten van andere verenigingen.

De zondag is een herhaling van de zaterdag. De dansers in de Breitensport worden weer eerst ingedeeld in klassen, maar dan nu in de latin. De dansers uit de Open Klasse en de CloseD dansen op zondag hun wedstrijd in ballroom. In de avond is er een galafeest met galadiner en is er opnieuw voldoende tijd voor feestjes en dansjes.

Op maandag eindigt het ETDS met een gezamenlijk ontbijt. Helaas is het daarna tijd om je spullen te pakken en afscheid te nemen van je (nieuwe) dansvrienden.

NTDS

Het NTDS (Nederlands Toernooi voor Dansende Studenten) is de Nederlandse variant van het ETDS. Deze wedstrijd lijkt dan ook erg op het ETDS. Er zijn wel een paar kleine verschillen. Zoals de naam van het toernooi al doet vermoeden, doen er alleen Nederlandse studentenstijldansverenigingen mee aan het NTDS. Tijdens dit weekend is er ook een teamprijs te winnen, maar deze keer gaat het om de prestigieuze ‘NTDS leeuw’ als hoofdprijs.

Het NTDS heeft een speciale klasse voor mensen die minder dan één jaar danservaring hebben. Dat maakt deze wedstrijd ontzettend geschikt om de beginnende dansers kennis te laten maken met de wereld van het wedstrijddansen. Daar staat wel tegenover dat het NTDS geen Champions of CloseD kent.

Zaterdagochtend staat bij het NTDS in het teken van de indelingsronde voor de Breitensport en de teampresentatie. Aan de hand van een huiswerkopdracht bereiden de verschillende teams zich voor om zichzelf op een ludieke wijze te introduceren aan de andere deelnemende teams.

Na de wedstrijd op zondag eindigt het NTDS helaas alweer. Dat betekent dat het NTDS ook geen feest heeft op de zondagavond. Dit zorgt ervoor dat je maandagochtend weer fris en fruitig in de collegebanken kunt zitten!

Teamcaptain

Op dit moment zijn Klodia Saado en Amy Jackson onze teamcaptains. Zij onderhouden contact met de organisatie van de wedstrijden en ze regelen de inschrijving van de leden. Niet alleen voorafgaand aan de toernooien, maar ook tijdens het weekend kan je bij hen terecht voor al je vragen (en eventuele klachten). Heb je vragen over het ETDS of NTDS? Dan kun je mailen naar teamcaptain@bluetoes.nl.

Opgeven voor een wedstrijd

Om je op te geven voor een ETDS of NTDS moet je het volgende doen: Vul het GoogleForm in dat via de verenigingsmail en facebook verspreid wordt. Hierin moet je de volgende onderdelen in ieder geval invullen:

Naam Naam danspartner/blinddate Klasse: beginners/Breitensport/CloseD/Open Discipline: ballroom/latin/beide Dieetwensen Kleding De regels voor kleding bij een ETDS/NTDS zijn over het algemeen heel vrij. Eigenlijk is alles toegestaan, behalve wedstrijdkleding. Wel is het zo dat elke organisatie zijn eigen regels mag bedenken omtrent kleding, dus bekijk altijd even de website van het toernooi waar je aan deel wilt nemen. Hieronder staan een aantal richtlijnen. Kom je er niet uit? Vraag dan de teamcaptain om advies.

Dames:

Nette (dans)schoenen; Kleed je netjes. Borsten en billen blijven bedekt: we willen geen ondergoed zien of huid waar ondergoed hoort te zitten; Ballroom: een jurk of rok tot over de knie met een nette top of blouse; Latin: een jurk of rok met een nette top of blouse. De jurk of rok mag iets korter zijn dan bij de ballroom, maar nog steeds niet korter dan een penlengte tot boven de knie. Zorg eventueel voor een onderrok of een broekje wanneer je jurk of rok gemakkelijk opwaait.

Heren:

Nette (dans)schoenen; Een zwarte of donkere nette pantalon; Ballroom: een effen witte of zwarte blouse of shirt met lange mouwen, eventueel met een stropdas of strik en/of een gilet Latin: een blouse of strak shirt met lange mouwen. Latinbroeken zijn vaak wel toegestaan!

Agenda

Show full calandar

  • Afdansen Najaar 2022 Groningen Danst

    19:00 - MFC De Wijert / Helpman

  • Kerstbal - Lustrumeditie!

    20:00 - Muziekorganisatie Noord

  • Kerstbal Groningen Danst

    19:00 - MFC De Wijert / Helpman

Images

Go to gallery Blue toes sidebar 1 Blue toes sidebar 2 Blue toes sidebar 3

Sponsors