Dansbonden

Nederland kent verschillende dansbonden. Hieronder noemen we de dansbonden waarbij onze dansers voornamelijk actief wedstrijddansen.

NADB

De Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) is, zoals de naam al zegt, dé algemene nationale dansbond. Deze grote dansbond heeft veel leden, waaronder de allerbeste dansers van heel Nederland! Als je al een aantal wedstrijden hebt gedanst, is het een leuke volgende stap om eens aan een NADB-wedstrijd mee te doen. De NADB heeft binnen zijn wedstrijden verschillende klassen. Voor dansers die nog maar net begonnen zijn, hebben ze de debutanten startklasse. Daaropvolgend heb je debutanten 3 tot en met 1. Elke wedstrijd kun je promotiepunten winnen waarmee je uiteindelijk door kan naar de volgende klasse. Vanuit de debutanten 1 kun je promoveren naar de C-klasse bij ballroom en de B-klasse in Latin ofwel de Adults. Dit loopt op tot en met de hoofdklasse. De NADB kent ook de basisdans. Per wedstrijd wordt er per discipline een dans uitgezocht welke geld als basisdans, hierbij mogen alleen de basisfiguren gedanst worden. Welke figuren toegestaan zijn, staat op de website van de NADB. Ga hiervoor naar www.nadb.eu en klik onder het tabblad ‘wedstrijden’ naar het tabblad ‘reglementen’, daar vind je de ‘appendix basisdansen’. Bekijk dit document goed en tijdig door, zodat je eventueel nog vragen kan stellen aan je docent of de Wedstrijdcoördinator. Hier kent de debutanten 1 twee basisdansen, waarvan de slow foxtrot of samba elke wedstrijd een vaste basisdans is. De Adults dansen ook een basisdans, met uitzondering van de A- en Hoofdklasse. Een wedstrijddag van de NADB begint meestal rond 9 uur in de ochtend wanneer de wedstrijdzaal open gaat. In de ochtend zijn de wedstrijden voor de debutaten in zowel ballroom als Latin. In de middag en soms ook een stukje van de avond zijn de wedstrijden voor de Adults.

NVAD

De NVAD staat voor de Nederlandse Vereniging voor Amateur Danssport. Deze bond is iets laagdrempeliger en kleiner dan de NADB en is een perfecte bond om je eerste echte wedstrijd bij te dansen. De NVAD heeft net als de NADB verschillende klassen. De NVAD klassen beginnen bij de debutanten 3, dit is voor paren die nog maar net begonnen zijn met dansen, aan het eind van het seizoen wordt iedereen uit deze klasse naar de volgende klasse gezet, de debutanten 2. Ook bij deze bond werkt het met promotiepunten om een klasse verder te komen. Na de debutanten 1 klasse kom je in de open klasse met daaropvolgende de hoofdklasse.

De NVAD heeft geen basisdans gedurende de wedstrijd, maar dit valt onder een extra wedstrijd waarvoor je je kunt inschrijven. Dit is vooral leuk om te doen omdat hier specifiek op techniek wordt gekeken en niet zozeer op het aantal figuren en programma’s die je geleerd hebt. Daarnaast is het een goede tijdsopvulling. Naast de basisdans wedstrijd is er ook een 6-dans wedstrijd. Deze vindt meestal in de middag plaats tegelijk met de open klasses. In deze word je per discipline beoordeeld maar over het geheel van je Latin en ballroom.

WDC Dutch-AL

De World Dance Council Dutch Amateur League (WDC Dutch-AL, of kortweg: WDC) Eenmaal per jaar organiseert deze bond een wedstrijd die open is voor alle deelnemers van de hele wereld. Dat betekent dat de beste dansers van de wereld naar Nederland komen en jij de kans hebt om de kampioenen van de wereld in levenden lijve te zien! De indeling van de klassen bij de WDC is vergelijkbaar met die van een ETDS/NTDS. De allereerste dansronde is een indelingsronde. Afhankelijk van het aantal deelnemers word je in zogenaamde poules ingedeeld. Bij weinig deelnemers heb je alleen een A-poule. Bij veel deelnemers heb je kans op een A- tot en met D- poule, waarbij de A-poule voor de beste dansers is. Dankzij de indelingsronde wordt de concurrentie eerlijk verdeeld en dans je altijd tegen mensen van je eigen niveau, dit maakt deze wedstrijd geschikt voor elk niveau. Voordat de indelingsronde wordt gedanst, maak je bij de inschrijving van de wedstrijd al een keuze uit een klasse. Voor de debutanten is er de pre-amateurs, voor de C- en B-klasse of open klasse is er de amateurs en voor de A- en Hoofdklasse is er de amateurs master class. Binnen deze klassen vind dus de extra indelingsronde plaats. Wedstrijdcoördinatoren Op dit moment is Lisette Stam de Wedstrijdcoördinator van The Blue Toes. Zij zorgt onder andere voor het contact met de dansbonden, de inschrijvingen van de (nieuwe) deelnemers en het bijhouden van de resultaten via Facebook. Heb je vragen over wedstrijddansen of wil je graag je eerste wedstrijd uitproberen? Dan kun je mailen naar wedco[at]bluetoes.nl.

Opgeven voor een wedstrijd

De wedstrijden van de bonden zijn door het hele land. Aan het begin van het nieuwe dansseizoen maakt de Wedstrijdcoördinator een overzicht van alle wedstrijden binnen onze bonden. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze lijst, mail dan de Wedstrijdcoördinator voor een kopie. Hieronder kun je vinden hoe je je moet inschrijven voor de wedstrijden.

NADB

Wil je voor het eerst meedoen aan een wedstrijd van de NADB? Dan mag je bij de NADB kosteloos een wedstrijd uitproberen. Stuur daarvoor een mail naar wedco[at]bluetoes.nl met de volgende informatie: De wedstrijd waar je aan mee wilt doen je naam (voor- en achternaam); de naam van je danspartner de leeftijd van de oudste van jullie beide; de discipline die je graag wilt dansen (ballroom, latin of beide; de klasse waarin je wilt dansen (eventueel in overleg met je docent of de wedstrijdcoördinator) Als je al een wedstrijd hebt uitgeprobeerd, dan wordt je voor je volgende wedstrijd geacht lid te worden van de NADB. Dit doe je via de website van de NADB. Ga daarvoor naar www.nadb.eu en klik op het tabblad ‘lid worden’. Hier vind je het registratieformulier en informatie over de contributie die je dient te betalen. Zodra je een startpas en inloggegevens hebt, kan je jezelf online aanmelden voor een wedstrijd via my.nadb.eu. LET OP: je aanmelding moet op tijd binnen zijn! Kan je onverhoopt niet deelnemen aan een wedstrijd? Meld jezelf dan altijd af door het wedstrijdsecretariaat van de NADB te mailen en meld dit ook bij de wedstrijdcoördinator.

NVAD

Voor de NVAD hoef je zelf als wedstrijddansers niet lid te zijn, dit valt onder de vereniging. Dit betekent dat onze wedstrijdparen deel mogen nemen aan de wedstrijden georganiseerd door de NVAD. Opgeven voor een NVAD wedstrijd kun je zelf, door een account aan te maken op hun website nvad.nl. Hier dien je in te vullen dat je lid bent van de NVAD via The Blue Toes. Stuur wel even een mailtje naar de Wedstrijdcoördinator zodat die weet dat je komt en je eventueel extra informatie kan sturen. LET OP: je aanmelding moet op tijd binnen zijn, de inschrijvingen stoppen normaal een week van tevoren. Kan je onverhoopt niet deelnemen aan een wedstrijd? Meld jezelf dan altijd af door het wedstrijdsecretariaat van de NVAD te mailen en meld dit ook bij de wedstrijdcoördinator.

WDC

Bij de WDC is het niet nodig om je apart te registeren bij de dansbond. Alle deelnemende paren zullen automatisch bij de WDC worden geregistreerd. Er bestaat bij de WDC geen startpas en je hoeft geen contributie te betalen. Je geeft je altijd zélf op voor deze wedstrijden. Niet via een inlogwebsite zoals bij de NADB, maar gewoon via de website van de WDC: www.dutch-al.nl. LET OP: je aanmelding moet op tijd binnen zijn! Kan je onverhoopt niet deelnemen aan een wedstrijd? Meld jezelf dan altijd af door het wedstrijdsecretariaat van de WDC te mailen en meld dit ook bij de wedstrijdcoördinator.

Kleding

Hier kan je richtlijnen vinden voor het voorbereiden van je outfit voor een danswedstrijd. Je mag (moet) je verkleden als je de ballroomrondes hebt gedanst en je aan de Latin begint. Je mag echter niet tijdens de rondes in een discipline (bv. tijdens de Latin) ineens van kleding veranderen. Heb je na het lezen van deze richtlijnen toch nog vragen of twijfels over een specifiek kledingstuk? Neem dan altijd even contact op met de Wedstrijdcoördinator.

Ballroom

De volgende richtlijnen zijn voor de debutanten en pre-amateurs: Dames: zwierige rok met mooi shirtje of jurk bij voorkeur tot over de knie, nette dansschoenen, verzorgd haar en uiterlijk. Glitters, strass-stenen en pailletten zijn niet toegestaan. Geen op maat gemaakte (wedstrijd)kleding.

Heren: egaal wit of zwart overhemd met lange mouwen met strop- of vlinderdasje, colbert of gilet, donkere pantalon, nette dansschoenen (geen sneakers of sportschoenen), verzorgd haar en uiterlijk. Geen op maat gemaakte (wedstrijd)kleding.

Latin

De volgende richtlijnen zijn voor de debutanten en pre-amateurs: Dames: zwierige rok met mooi shirtje of jurk, nette dansschoenen, verzorgd haar en uiterlijk. Roklengte is naar eigen inzicht, maar mag niet 'onzedelijk' zijn, zorg eventueel voor een onderrok of een broekje wanneer je jurk of rok gemakkelijk opwaait. Billen, buik en borsten moeten wel ten alle tijden bedekt zijn. Glitters, strass- stenen en pailletten zijn niet toegestaan. Geen op maat gemaakte (wedstrijd)kleding.

Heren: egaal wit of zwart overhemd (of in de kleur van de jurk van de dame), donkere pantalon of latinbroek, nette dansschoenen (geen sneakers of sportschoenen), verzorgd haar en uiterlijk. Geen op maat gemaakte (wedstrijd)kleding.

Voor de hogere klassen gelden andere regels, hier mag op maat gemaakte kleding wel.

Agenda

Show full calandar

 • Pubquiz

  19:30 - Login to see the location

 • Game of Thrones gala

  19:00 - De Pompstee

 • Dansavond Groningen Danst!

  19:00 - MFC De Wijert / Helpman

 • Familiedag - Lustrum!

  14:00 - Anders

Images

Go to gallery Blue toes sidebar 1 Blue toes sidebar 2 Blue toes sidebar 3

Sponsors