Dansbonden

NADB

De Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) is, zoals de naam al zegt, dé algemene nationale dansbond. Deze grote dansbond heeft veel leden, waaronder de allerbeste dansers van heel Nederland! Als je al een aantal wedstrijden hebt gedanst, is het een leuke volgende stap om eens aan een NADB-wedstrijd mee te doen.

Ook bij de NADB zijn er verschillende klassen en deze zijn vergelijkbaar met de Daveno. De debutanten 4 is speciaal voor beginnende dansers, die minder dan 45 lessen hebben gehad. Let op: niet bij elke wedstrijd van de NADB is er een klasse voor debutanten 4! Voor de dansers met meer dan 45 lessen zijn er de debutanten 3 tot en met debutanten 1. Vanuit de debutanten 1 kan je promoveren naar de Adults. Bij de Adults start je in de ballroom in de C-klasse en bij de latin in de B-klasse. Bij ballroom kan je dan nog weer promoveren naar de B-, A- en Hoofdklasse. Bij latin kan je promoveren naar de A- en Hoofdklasse.

Net als bij de Daveno kent de NADB ook de basisdans. Welke figuren toegestaan zijn, staat op de website van de NADB. Ga hiervoor naar www.nadb.eu en klik onder het tabblad ‘wedstrijden’ naar het tabblad ‘reglementen’, daar vind je de ‘appendix basisdansen’. Bekijk dit document goed en tijdig door, zodat je eventueel nog vragen kan stellen aan je docent of de wedstrijdcoördinator. Ook hier kent de debutanten 1 twee basisdansen, waarvan de slow foxtrot of samba een vaste basisdans is. De Adults dansen ook een basisdans, met uitzondering van de A- en Hoofdklasse.

Een wedstrijddag van de NADB begint meestal rond 9 uur in de ochtend wanneer de wedstrijdzaal open gaat. In de ochtend zijn de wedstrijden voor de debutaten in zowel ballroom als latin. In de middag en soms ook een stukje van de avond zijn de wedstrijden voor de Adults. Het tempo van een wedstrijd bij de NADB ligt dus een stuk hoger dan bij de Daveno. Omdat de wedstrijden van de NADB door het hele land gehouden worden, moet je vaak een stuk verder rijden dan voor wedstrijden van de Daveno. Houd rekening met een reistijd van anderhalf tot tweeëneenhalf uur.

WDC Dutch-AL

De World Dance Council Dutch Amateur League (WDC Dutch-AL, of kortweg: WDC) is een recente nationale dansbond. Deze dansbond trekt steeds meer leden naar zich toe, maar weet wel een gezellige sfeer te behouden tijdens de wedstrijden. Eenmaal per jaar organiseert deze bond een wedstrijd die open is voor alle deelnemers van de hele wereld. Dat betekent dat de beste dansers van de wereld naar Nederland komen en jij de kans hebt om de kampioenen van de wereld in levenden lijve te zien!

De indeling van de klassen bij de WDC is vergelijkbaar met die van een ETDS/NTDS. De allereerste dansronde is een indelingsronde. Afhankelijk van het aantal deelnemers word je in zogenaamde poules ingedeeld. Bij weinig deelnemers heb je alleen een A-poule. Bij veel deelnemers heb je kans op een A- tot en met D-poule, waarbij de A-poule voor de beste dansers is. Door deze i ndelingsronde zijn de wedstrijden van de WDC geschikt voor alle dansers. Dankzij de indelingsronde wordt de concurrentie eerlijk verdeeld en dans je altijd tegen mensen van je eigen niveau.

Voordat de indelingsronde wordt gedanst, maak je bij de inschrijving van de wedstrijd al een keuze uit een klasse. Voor de debutanten is er de pre-amateurs, voor de C- en B-klasse is er de amateurs en voor de A- en Hoofdklasse is er de amateurs master class. Binnen deze klassen zal je dus een indelingsronde dansen en weer worden onderverdeeld in poules.

Een wedstrijddag van de WDC verloopt heel verschillend. Kijk daarom altijd op tijd op de website naar het tijdschema van je wedstrijd. Omdat de wedstrijden van de WDC door het hele land worden gehouden, moet je vaak een flink stuk rijden voor een wedstrijd. Tweemaal per jaar is er ook een wedstrijd in Assen, dat is gelukkig een stuk dichterbij.

Wedstrijdcoördinatoren

Op dit moment zijn Kim Wastenecker en Astrid van den Hoogen de wedstrijdcoördinatoren van The Blue Toes. Zij zorgen onder andere voor het contact met de dansbonden, de inschrijvingen van de (nieuwe) deelnemers en het bijhouden van de resultaten via Facebook. Heb je vragen over wedstrijddansen? Dan kun je mailen naar wedco[at]bluetoes.nl.

Opgeven voor een wedstrijd

NVAD

Sinds seizoen 2018-2019 zijn wij als Blue Toes lid van de NVAD. Dit betekent dat onze wedstrijdparen deel mogen nemen aan de wedstrijden georganiseerd door de NVAD. Deze zijn door heel het land, dus ook soms in het noorden te vinden. Het aanmelden voor een wedstrijd gebeurt via de wedstrijdcoördinatoren. Stuur daarvoor een mail naar wedco[at]bluetoes.nl met de volgende informatie:

 • de wedstrijd waar je aan mee wilt doen
 • je naam (voor- en achternaam)
 • de naam van je danspartner
 • de leeftijd van de oudste van jullie beide
 • de discipline die je graag wilt dansen (ballroom, latin of beide
 • de klasse waarin je wilt dansen (eventueel in overleg met je docent of de wedstrijdcoördinator)

NADB

De NADB is ook een landelijke bond in Nederland, maar wel groter dan de NVAD. Wil je voor het eerst meedoen aan een wedstrijd? Dan mag je bij de NADB kosteloos een wedstrijd uitproberen. Stuur daarvoor een mail naar wedco[at]bluetoes.nl met de volgende informatie:

 • de wedstrijd waar je aan mee wilt doen
 • je naam (voor- en achternaam)
 • de naam van je danspartner
 • de leeftijd van de oudste van jullie beide
 • de discipline die je graag wilt dansen (ballroom, latin of beide
 • de klasse waarin je wilt dansen (eventueel in overleg met je docent of de wedstrijdcoördinator)

Als je al een wedstrijd hebt uitgeprobeerd, dan wordt je geacht om een startpas aan te schaffen. Dit doe je via de website van de NADB. Ga daarvoor naar www.nadb.eu en klik op het tabblad ‘lid worden’. Hier vind je het registratieformulier en informatie over de contributie die je dient te betalen. Zodra je een startpas en inloggegevens hebt, kan je jezelf online aanmelden voor een wedstrijd via my.nadb.eu.

LET OP: je aanmelding moet op tijd binnen zijn! Kan je onverhoopt niet deelnemen aan een wedstrijd? Meld jezelf dan altijd af door het wedstrijdsecretariaat van de NADB te mailen en meld dit ook bij de wedstrijdcoördinatoren.

WDC

Bij de WDC is het niet nodig om je apart te registeren bij de dansbond. Alle deelnemende paren zullen automatisch bij de WDC worden geregistreerd. Er bestaat bij de WDC geen startpas en je hoeft geen contributie te betalen. Je geeft je altijd zélf op voor deze wedstrijden. Niet via een inlogwebsite zoals bij de NADB, maar gewoon via de website van de WDC: www.dutch-al.nl.

LET OP: je aanmelding moet op tijd binnen zijn! Kan je onverhoopt niet deelnemen aan een wedstrijd? Meld jezelf dan altijd af door het wedstrijdsecretariaat van de WDC te mailen en meld dit ook bij de wedstrijdcoördinatoren.

Kleding

Hier kan je richtlijnen vinden voor het voorbereiden van je outfit voor een danswedstrijd. Je mag (moet) je verkleden als je de ballroomrondes hebt gedanst en je aan de latin begint. Je mag echter niet tijdens de rondes in een discipline (bv. tijdens de latin) ineens van kleding veranderen. Heb je na het lezen van deze richtlijnen toch nog vragen of twijfels over een specifiek kledingstuk? Neem dan altijd even contact op met de wedstrijdcoördinatoren.

Ballroom

De volgende richtlijnen zijn voor de debutanten en pre-amateurs:

 • Dames: zwierige rok met mooi shirtje of jurk bij voorkeur tot over de knie, nette dansschoenen, verzorgd haar en uiterlijk. Glitters, strass-stenen en pailletten zijn toegestaan. Geen op maat gemaakte (wedstrijd)kleding.
 • Heren: egaal wit of zwart overhemd met lange mouwen met strop- of vlinderdasje, colbert of gilet, donkere pantalon, nette dansschoenen (geen sneakers of sportschoenen), verzorgd haar en uiterlijk. Geen op maat gemaakte (wedstrijd)kleding.
De volgende richtlijnen zijn voor de Open Klasse, Adults, amateurs en amateurs master class:
 • Dames: wedstrijdkleding is verplicht, daaronder wordt een op maat gemaakte ballroomjurk verstaan, met een opvallend model, veel bewerkingen, meerdere lagen stof, glitters, strass-stenen, pailletten, enz.
 • Heren: wedstrijdkleding is verplicht, daaronder wordt een op maat gemaakt rokkostuum met witte vlinderstrik verstaan, met daaronder zwarte (lak)dansschoenen.

Latin

De volgende richtlijnen zijn voor de debutanten en pre-amateurs:

 • Dames: zwierige rok met mooi shirtje of jurk, nette dansschoenen, verzorgd haar en uiterlijk. Roklengte is naar eigen inzicht, maar mag niet 'onzedelijk' zijn, zorg eventueel voor een onderrok of een broekje wanneer je jurk of rok gemakkelijk opwaait. Glitters, strass-stenen en pailletten zijn toegestaan. Geen op maat gemaakte (wedstrijd)kleding.
 • Heren: egaal wit of zwart overhemd (of in de kleur van de jurk van de dame), donkere pantalon of latinbroek, nette dansschoenen (geen sneakers of sportschoenen), verzorgd haar en uiterlijk. Geen op maat gemaakte (wedstrijd)kleding.
De volgende richtlijnen zijn voor de Open Klasse, Adults, amateurs en amateurs master class:
 • Dames: wedstrijdkleding is verplicht, daaronder wordt een op maat gemaakte latinjurk verstaan, met een opvallend model, veel bewerkingen, lengte van rok mag hier stuk korter zijn, glitters, strass-stenen, pailletten, enz.
 • Heren: wedstrijdkleding is verplicht, daaronder wordt een op maat gemaakte latinoutfit met een latinbroek verstaan, met daaronder zwarte (latin)dansschoenen.

Uitslagen

Hier kan je uitslagen vinden van onze leden aan danswedstrijden van verschillende dansbonden. Klik op een wedstrijd om de uitslagen te zien.

NADB - Zondag 1 mei 2016, Almere

 • Ballroom - Debutanten 3
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 16e
 • Latin - Debutanten 3
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 22e

Daveno - Zondag 10 april 2016, Leeuwarden

 • Ballroom - Debutanten 3
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 18e
 • Latin - Debutanten 3
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 15e

Daveno - Maandag 28 maart 2016, Groningen

 • Ballroom - Debutanten 3
  • Tobias van Kersbergen & Tiny Hoving: 2e
  • Jaap ten Hietbrink & Miriam Plugge: 4e
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 15e
 • Ballroom - Debutanten 1
  • Reeuwerd Straatman & Graziëlla Eshuis: 1e
 • Latin - Debutanten 3
  • Jaap ten Hietbrink & Miriam Plugge: 5e
  • Tobias van Kersbergen & Tiny Hoving: 7e
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 10e
 • Latin - Debutanten 1
  • Reeuwerd Straatman & Graziëlla Eshuis: 2e

NADB - zondag 20 maart 2016, Steenwijk

 • Ballroom - Debutanten 3
  • Julian Robertson & Mary Gooding: 4e
 • Ballroom - Debutanten 1
  • Reeuwerd Straatman & Graziëlla Eshuis: 2e
 • Latin - Debutanten 2
  • Julian Robertson & Mary Gooding: 2e
 • Latin - Debutanten 1
  • Reeuwerd Straatman & Graziëlla Eshuis: 7e

NADB - Zondag 13 maart 2016, Badhoevedorp

 • Ballroom - Debutanten 1
  • Reeuwerd Straatman & Graziëlla Eshuis: 5e
 • Latin - Debutanten 1
  • Reeuwerd Straatman & Graziëlla Eshuis: 3e

Daveno - zondag 14 februari 2016, Steenwijk

 • Ballroom - Debutanten 3
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 4e
 • Latin - Debutanten 3
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 10e

NADB - zondag 7 februari 2016, Zwolle

 • Ballroom - Debutanten 3
  • Julian Robertson & Mary Gooding: 2e
 • Ballroom - Debutanten 1
  • Reeuwerd Straatman & Graziëlla Eshuis: 1e
  • André Offringa & Jasmijn Tolsma: 5e
 • Ballroom - Adults C-klasse
  • Daniël Reijntjes & Kelly Sprenkeling: 5e
 • Latin - Debutanten 3
  • Julian Robertson & Mary Gooding: 1e
 • Latin - Debutanten 2
  • André Offringa & Jasmijn Tolsma: 8e
 • Latin - Debutanten 1
  • Reeuwerd Straatman & Graziëlla Eshuis: 2e

NADB - Zondag 24 januari 2016, Nijkerk

 • Ballroom - Debutanten 3
  • Julian Robertson & Mary Gooding: 4e
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 15e
 • Ballroom - Debutanten 1
  • Idsert Timmer & Anouk Heins: 6e
 • Latin - Debutanten 3
  • Julian Robertson & Mary Gooding: 3e
  • Martijn Poot & Kim Wastenecker: 10e